DISC: Betrouwbaar meten van menselijk gedrag

De DISC® Persoonlijkheidsanalyse is een instrument dat diverse psychologische motivatoren meet van menselijk gedrag. Het brengt de vaak complexe werkelijkheid van mensen en hun gedrag overzichtelijk en begrijpelijk in kaart. Waarom hebben sommige mensen bijvoorbeeld weerstand tegen veranderingen terwijl anderen het juist opzoeken? Waarom nemen bepaalde mensen altijd de leiding en volgen anderen liever? Of waarom zijn sommige mensen zo flexibel en hechten anderen aan procedures? DISC geeft inzicht in waarom we doen wat we doen. 

Het DISC model brengt voorkeursgedrag en -communicatie in kaart. Hiermee kun je je eigen voorkeuren in verschillende omgevingen in beeld brengen en ook die van anderen. Hierdoor begrijp je (beter) wat jezelf en anderen motiveert en waarom jij en anderen bepaalde keuzes maken en voorkeuren hebben. 

DISC bevordert open communicatie, versterkt relaties en vergroot persoonlijke effectiviteit!

 

Validatie en betrouwbaarheid

DISC is ruim 90 jaar geleden ontwikkeld door psycholoog en professor dr. William Marston aan de Harvard Medical School en is gebaseerd op zijn werk The Emotions of Normal People. Sindsdien is DISC verder ontwikkeld en uitgegroeid tot een kwalitatief zeer volwaardig en accuraat psychometrisch gedragsinstrument. De Persoonlijkheidsanalyse is inmiddels door meer dan 60 miljoen mensen wereldwijd gedaan. 

Het DISC instrument is op verschillende onafhankelijke universiteiten onderzocht op validiteit en betrouwbaarheid. Uit deze studies blijkt dat het instrument meet waarvoor het ontworpen is (validiteit) en hoog scoort in de herkenbaarheid van de uitslag door deelnemers (betrouwbaarheids-score rond de 90%).

 

De letters DISC staan voor:

 

D = Daadkrachtig, Direct                         

Hoe je omgaat en reageert op problemen en uitdagingen 

Snelle acties en taakgericht

 

I = Interactief, Inspirerend           

Hoe je anderen beweegt en overhaalt tot jouw standpunt

Snelle acties en mensgericht

 

S = Stabiel, Sociaal                    

Hoe je omgaat met en reageert op veranderingen in jouw omgeving

Rustige benadering en mensgericht

 

C = Conformerend, Consciëntieus

Hoe je reageert op en omgaat met details, gestelde regels en procedures

Rustige benadering en taakgericht

 

Het begrijpen van de 4 persoonlijkheidsstijlen helpt je om beter te communiceren, conflicten te voorkomen of te verminderen, de verschillen in anderen te waarderen, vertrouwen te winnen en anderen positief te beïnvloeden.

 

Wilt u meer informatie over DISC teamtrainingen, workshops en assessments? Neem dan gerust contact met ons op!